Hofstede auctions

Van de besloten vennootschap HOFSTEDE Auctions / Veilingen B.V.,
gevestigd te Buren


Artikel 1; Definities
In deze algemene veilingvoorwaarden wordt verstaan onder:
a. HOFSTEDE: HOFSTEDE Auctions / Veilingen B.V.
b. (Aspirant)koper: de wederpartij van HOFSTEDE.
c. Bieding: een door een (aspirant)koper voor een kavel of een combinatie van kavels geboden bedrag.
d. Consument: een wederpartij die een natuurlijk persoon is en niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
e. Kavel: een of meer roerende zaken die, al of niet onder een veilingnummer, worden geveild.
f. Koopsom: het bedrag van de hoogste bieding - in geval van mijning waarbij één of meer kavels aan de mijner worden toegewezen vermeerderd met het bedrag waarop is gemijnd -alsmede vermeerderd met de volgende bedragen: 15% (of zoveel meer of minder als HOFSTEDE voorafgaand aan de veiling kenbaar maakt) als opgeld voor HOFSTEDE, de verschuldigde omzetbelasting en (indien uitgeloofd) plokgeld.
g. Mijning: een door een (aspirant)koper op de veiling voor een kavel of een combinatie van kavels bij afslag afgemijnd bedrag.
h. Plokgeld: het voor rekening van de mijner en aan de hoogste bieder toekomende bedrag (waarvan de hoogte voor de veiling door HOFSTEDE wordt vastgesteld en aan de op de veiling aanwezigen wordt medegedeeld) in het geval dat een kavel of combinatie kavels bij opbod en afslag wordt geveild en de kavel of combinatie van kavels aan de mijner wordt toegewezen.
i. Toewijzing: de verklaring van HOFSTEDE aan de (aspirant)koper waardoor de koopovereenkomst tot stand komt, houdende de mededeling dat het gekochte tegen betaling van de koopsom aan hem is toegewezen.
j. Veiling: de openbare verkoop van roerende zaken.
k. Verkoper: degene die HOFSTEDE opdracht geeft tot het veilen van een kavel of een combinatie van kavels en die tot het geven van die opdracht krachtens enig recht bevoegd is.

Artikel 2; Toepasselijkheid;
2.1 Deze algemene veilingvoorwaarden gelden voor iedere door HOFSTEDE gehouden veiling en iedere (aan)bieding en iedere in dat kader gesloten overeenkomst. Partijen kunnen slechts schriftelijk van deze voorwaarden afwijken.
2.2 Elke (aspirant)koper geeft door het deelnemen aan een veiling te kennen bekend te zijn en in te stemmen met deze algemene veilingvoorwaarden.

Artikel 3; Algemene Bepalingen
3.1 HOFSTEDE heeft het recht onjuistheden in door of namens haar gedane mondelinge en schriftelijke uitlatingen en (al of niet tijdens een veiling) gemaakte fouten te corrigeren, zonder dat daaraan door (aspirant)kopers enig recht kan worden ontleend.
3.2 HOFSTEDE kan, naast deze algemene veilingvoorwaarden, bijzondere veilingvoorwaarden van toepassing verklaren. Bijzondere veilingvoorwaarden zullen voor de veiling, althans voor de veiling van de kavel(s) waarop zij betrekking hebben, aan de op de veiling aanwezigen ter kennis worden gebracht. Indien en voor zover bijzondere veilingvoorwaarden van HOFSTEDE strijdig zijn met deze algemene veilingvoorwaarden prevaleert het bepaalde in de bijzondere veilingvoorwaarden.
3.3 (Aspirant)kopers dienen zich voor aanvang van de veiling door HOFSTEDE te laten registreren en zich op een behoorlijke wijze te legitimeren, bij gebreke waarvan zij niet gerechtigd zijn deel te nemen aan de veiling.
3.4 (Aspirant)kopers dienen op eerste verzoek en naar genoegen van HOFSTEDE aan te tonen dat zij kredietwaardig zijn, bij gebreke waarvan HOFSTEDE hen de deelname aan de veiling kan ontzeggen.
3.5 HOFSTEDE is gerechtigd video-opnamen met beeld en geluid te maken voorafgaand aan, tijdens en na afloop van de veiling en deze video-opnamen naar eigen goeddunken te gebruiken en openbaar te maken.
3.6 Zich aan gekochte zaken bevindende leidingen, kabels en andere verbindingen maken, tenzij HOFSTEDE uitdrukkelijk anders heeft aangegeven, slechts deel uit van het gekochte tot de eerste afsluiter, fitting of het aangebrachte merkteken. Ondergrondse of ingemetselde leidingen, kabels of andere verbindingen behoren, tenzij door HOFSTEDE uitdrukkelijk anders wordt aangegeven, niet tot het gekochte.

Artikel 4; Veilingprocedure
4.1 De voorbereiding en uitvoering van de veiling worden uitsluitend door HOFSTEDE bepaald. Dit betekent onder andere dat HOFSTEDE de gang van zaken voorafgaand aan en tijdens de veiling bepaalt en de bevoegdheid heeft om, zonder opgave van redenen, personen al of niet tot de veiling toe te laten, één of meer kavels niet te veilen of verandering te brengen in (de samenstelling van) kavels, een bieding of mijning niet te erkennen en ongeldig te verklaren en de veiling te schorsen, te hervatten of af te gelasten en/of andere naar haar oordeel noodzakelijke maatregelen te nemen.
4.2 Een ieder is verplicht om door of namens HOFSTEDE in het kader van een veiling gegeven instructies en aanwijzingen op te volgen.
4.3 De (aspirant)koper wordt in de gelegenheid gesteld de te veilen kavels voorafgaand aan de veiling te onderzoeken. HOFSTEDE is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden in de omschrijving van een kavel.
4.4 De veiling zal plaatsvinden in de volgorde zoals in de veilingcatalogus vermeld. HOFSTEDE heeft echter het recht van deze volgorde af te wijken.
4.5 De veiling geschiedt "bij opbod", tenzij HOFSTEDE bepaalt dat de veiling, of een gedeelte daarvan, zal geschieden "bij opbod en afslag". HOFSTEDE is op elk moment tijdens de veiling gerechtigd de wijze van veiling te veranderen.
4.6 HOFSTEDE is gerechtigd, zonder opgave van redenen, schriftelijke biedingen niet te accepteren. Schriftelijke biedingen dienen te worden gedaan door middel van een daarvoor bestemd en ingevuld en door de (aspirant)koper ondertekend formulier waarop in elk geval de volledige naam en voornaam, de geboortedatum en het adres en woonplaats van de (aspirant) koper, het kavelnummer waarop wordt geboden en de prijs (exclusief BTW, opgeld en plokgeld) die wordt geboden is vermeld. De (aspirant)koper is gebonden aan een schriftelijke bieding, die als onherroepelijk en onvoorwaardelijk geldt. HOFSTEDE, noch haar medewerkers, noch verkoper, zijn op enigerlei wijze aansprakelijk voor schade die bij of in verband met een schriftelijke bieding wordt veroorzaakt, tenzij de schade is veroorzaakt door opzet of grove schuld van HOFSTEDE of haar leidinggevende ondergeschikten.
4.7 Verkoper is gerechtigd deel te nemen aan de veiling en biedingen uit te brengen op de door hem ter veiling aangeboden kavel(s).
4.8 HOFSTEDE is gerechtigd biedingen en mijningen namens derden uit te brengen.
4.9 Elke bieding en mijning geldt als onvoorwaardelijk en onherroepelijk. Iedere persoon die een bieding of mijning uitbrengt wordt geacht voor zichzelf te bieden/te mijnen en is persoonlijk aansprakelijk voor de uit zijn bieding/mijning voortvloeiende verplichtingen. Dit geldt ook indien de persoon die de bieding of mijning uitbrengt verklaart namens een derde te handelen.
4.10 Indien meerdere personen verklaren gezamenlijk een bieding of een mijning uit te brengen of te hebben uitgebracht zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende verplichtingen.
4.11 HOFSTEDE bepaalt of bij het doen van een bieding of mijning een zodanige vergissing is gemaakt dat degene die de bieding/mijning heeft uitgebracht niet aan zijn bieding/mijning zal worden gehouden. (Aspirant) kopers kunnen aan de beslissing van HOFSTEDE ter zake geen enkel recht ontlenen.
4.12 De (aspirant) koper die de hoogste bieding of mijning uitbrengt, wordt na toewijzing als koper aangemerkt. Bij verschil van mening tussen (aspirant)kopers beslist HOFSTEDE bij wijze van bindend advies wie geacht moet worden de hoogste bieding of mijning te hebben uitgebracht, zonder dat (aspirant)kopers daaraan enig recht kunnen ontlenen.
4.13 De op één na hoogste bieder is verplicht zijn bieding gestand te doen voor het geval de hoogste bieding ongeldig wordt verklaard,of niet gestand wordt gedaan, bijvoorbeeld omdat de hoogste bieder zijn verplichtingen niet of niet volledig nakomt, of omdat de overeenkomst met de hoogste bieder om een andere reden niet tot stand komt.
4.14 De (aspirant)koper koopt de kavel(s) in de toestand waarin deze zich op het moment van toewijzing bevindt/bevinden. Omschrijvingen van de kavels en alle inlichtingen door of namens HOFSTEDE gedaan, worden naar beste weten gedaan, zonder dat echter voor de juistheid daarvan door HOFSTEDE wordt ingestaan. (Aspirant)kopers kunnen aan bedoelde omschrijvingen en overige inlichtingen geen aanspraken of rechten ontlenen.
4.15 De koopovereenkomst komt tot stand en het risico van het gekochte gaat op de (aspirant) koper over op het moment van toewijzing.

Artikel 5; Betaling, zekerheidstelling, eigendomsvoorbehoud; termijnen
5.1 De(aspirant)koper dient de koopsom uiterlijk aan het einde van de veiling aan HOFSTEDE te hebben betaald op de door HOFSTEDE aangegeven wijze en in de door HOFSTEDE aangegeven valuta.
5.2 Betaling dient plaats te vinden zonder korting of verrekening.
5.3 HOFSTEDE kan, naast het bepaalde in dit artikel, in de veilingcatalogus bijzondere betalingsvoorwaarden opnemen. De (aspirant)koper is in dat geval aan de bijzondere betalingsvoorwaarden gebonden. Indien en voor zover bijzondere betalingsvoorwaarden strijdig zijn met het bepaalde in dit artikel, prevaleert het bepaalde in de bijzondere betalingsvoorwaarden.
5.4 HOFSTEDE is gerechtigd om van de (aspirant)koper bij of na toewijzing van het gekochte direct gehele of gedeeltelijke betaling van de koopsom te vorderen en/of te vorderen dat zekerheid wordt gesteld voor de nakoming van zijn verplichtingen jegens HOFSTEDE of de opdrachtgever van HOFSTEDE. Indien de (aspirant)koper hieraan niet voldoet, is HOFSTEDE gerechtigd de bieding/mijning niet te erkennen en ongeldig te verklaren en het gekochte opnieuw te veilen, dan wel het gekochte toe te wijzen aan de één na hoogste bieder. De (aspirant)koper is in dat geval van rechtswege in verzuim en is gehouden de daardoor veroorzaakte schade aan HOFSTEDE te vergoeden, onverminderd de overige rechten van HOFSTEDE.
5.5 De eigendom van het gekochte gaat op de (aspirant)koper over op het moment van afname als bedoeld in artikel 6.1 van deze voorwaarden, doch niet eerder dan nadat de (aspirant) koper de volledige koopsom en eventuele op grond van niet-nakoming verschuldigde bedragen aan HOFSTEDE zal hebben voldaan.
5.6 Alle termijnen waaraan (aspirant)koper zich dient te houden, moeten worden beschouwd als fatale termijnen, zodat de (aspirant)koper bij overschrijding daarvan zonder nadere ingebrekestelling in verzuim zal zijn.

Artikel 6; Afname; ontbinding
6.1 De (aspirant)koper is verplicht de gekochte zaken af te nemen op de door HOFSTEDE vastgestelde plaats en tijd en bij gebreke daarvan binnen de daarvoor in de veilingcatalogus gestelde termijn, op vertoon van een deugdelijk legitimatiebewijs. De levering van de gekochte zaken vindt plaats door de afname. De afname bestaat uit het door de (aspirant)koper ophalen van de gekochte zaken. De afname kan eerst plaatsvinden nadat de volledige koopsom en het eventueel overigens verschuldigde door de (aspirant)koper is voldaan. Indien de (aspirant)koper de afname weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies noodzakelijk voor de afname, zullen de gekochte zaken door HOFSTEDE worden opgeslagen voor risico van de (aspirant)koper. De (aspirant)koper is in dat geval verplicht alle aanvullende kosten, waaronder in ieder geval opslagkosten, aan HOFSTEDE te voldoen.
6.2 De (aspirant)koper dient bij de afname van de gekochte zaken de nodige voorzichtigheid in acht te nemen en aanwijzingen door of namens HOFSTEDE gegeven onvoorwaardelijk en onverkort op te volgen. Indien het in het kader van de afname nodig is de gekochte zaken te demonteren, dient de (aspirant)koper daarvoor, voor zijn rekening en risico, op een vakkundige wijze zorg te dragen. De (aspirant)-koper is aansprakelijk voor bij of in het kader van de afname van de gekochte zaken veroorzaakte schade en zal HOFSTEDE vrijwaren voor aanspraken van derden terzake. De (aspirant)koper is op eerste verzoek van HOFSTEDE gehouden om aan HOFSTEDE zekerheid te stellen voor het geval in het kader van de afname van de gekochte zaken schade wordt veroorzaakt. Over door de (aspirant)koper gestorte waarborgsommen wordt geen rente vergoed.
6.3 In onder andere het geval dat de gekochte zaken niet binnen de daarvoor gestelde termijn door de (aspirant)koper zijn afgenomen en/of de (aspirant)koper handelt in strijd met het bepaalde in lid 2 van dit artikel, is de (aspirant) koper van rechtswege in verzuim en heeft HOFSTEDE het recht de overeenkomst met de (aspirant)koper te ontbinden middels een schriftelijke verklaring en/of de gekochte zaken aan een of meer derden te verkopen. De (aspirant)koper is gehouden alle door zijn verzuim veroorzaakte schade aan HOFSTEDE te vergoeden.
Na overgang van de eigendom van de gekochte zaken op de (aspirant)koper kan de (aspirant)koper geen ontbinding van de koopovereenkomst meer vorderen; dit geldt niet indien de (aspirant)koper consument is.
6.4 Indien afname niet mogelijk is door omstandigheden gelegen buiten de invloedsfeer van de (aspirant)koper en die niet aan (aspirant)koper zijn toe te rekenen (bijvoorbeeld omdat derden daarop beslag hebben gelegd) heeft HOFSTEDE het recht de overeenkomst te ontbinden door een schriftelijke verklaring aan de (aspirant)koper. HOFSTEDE is in dat geval jegens de (aspirant)koper niet tot meer gehouden dan tot terugbetaling van de betaalde koopsom.

Artikel 7; Aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid van zowel HOFSTEDE als verkoper, voor zover deze door hun respectievelijke aansprakelijkheidsverzekeringen wordt gedekt, is beperkt tot het bedrag van de door de verzekeraar gedane uitkering. Indien de verzekeraar in enig geval niet tot uitkering overgaat of de schade niet door de verzekering wordt gedekt, is de aansprakelijkheid van zowel HOFSTEDE als verkoper beperkt tot de netto factuurwaarde van de betreffende zaken.
HOFSTEDE en verkoper zijn niet aansprakelijk voor gevolgschade, zoals schade in de vorm van winstderving.
Elk vorderingsrecht van de (aspirant)koper op HOFSTEDE en/of verkoper vervalt na verloop van 12 maanden nadat de zaken volgens de overeenkomst aan de (aspirant)koper zijn geleverd of aan de (aspirant)koper ter beschikking zijn gesteld, tenzij de (aspirant)koper binnen deze termijn een procedure bij de bevoegde rechter aanhangig heeft gemaakt.
7.4 Overigens geldt voor de aansprakelijkheid van HOFSTEDE en verkoper het volgende:
1. HOFSTEDE en verkoper zijn niet aansprakelijk voor schade aan personen of zaken
voorafgaand aan, tijdens en na de veiling ontstaan of veroorzaakt.
2. HOFSTEDE en verkoper zijn vanaf het moment van toewijzing van het gekochte aan
de (aspirant)-koper niet aansprakelijk voor schade aan, door, of in verband met
de gekochte zaken veroorzaakt, het verloren gaan van het gekochte
daaronder begrepen. De (aspirant)koper zal voor een deugdelijke verzekering
van de gekochte zaken vanaf het moment van toewijzing moeten zorg dragen.
3. HOFSTEDE en verkoper zijn niet aansprakelijk voor zichtbare en niet-zichtbare
gebreken van de gekochte zaken. De (aspirant)koper zal hiernaar onderzoek
moeten doen in het kader van de inspectie voorafgaande aan de veiling, als
bedoeld in artikel 4.3 van deze voorwaarden.
4. HOFSTEDE en verkoper zijn niet aansprakelijk voor het niet voldoen van het gekochte
aan Europese richtlijnen, wettelijke bepalingen of andere wet- en regelgeving,
waaronder wet- en regelgeving op het terrein van de bevordering van
veiligheid van werknemers op de werkplek.
5. HOFSTEDE en verkoper zijn niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door
milieubelastende of schadelijke stoffen in of aan het gekochte.
6. HOFSTEDE en verkoper zijn niet aansprakelijk voor in het kader van een
internetveiling veroorzaakte schade als gevolg van computerstoringen,
waaronder mede worden begrepen gebreken en/of storingen van hard- en/of
software. HOFSTEDE en verkoper zijn derhalve onder andere niet aansprakelijk voor
schade indien de (aspirant)koper als gevolg van een computerstoring niet in
staat is een bod uit te brengen.
7.5 De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van aansprakelijkheid gelden niet indien schade is te wijten aan opzet of grove schuld van HOFSTEDE of haar leidinggevende ondergeschikten.

Artikel 8; Executie
Indien sprake is van een executoriale verkoop of indien de verkoop bij wijze van parate executie plaatsvindt geldt dat de (aspirant) koper zich er niet op kan beroepen dat de zaak behept is met een last of een beperking die er niet op had mogen rusten, of dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt.

Artikel 9; Geschilbeslechting; toepasselijk recht
In afwijking van de wettelijke regels voor de bevoegdheid van de burgerlijke rechter zal elk geschil tussen de (aspirant)koper en HOFSTEDE en tussen de (aspirant)koper en verkoper, in geval de rechtbank bevoegd is, beslecht worden door de rechtbank te Amsterdam. HOFSTEDE en verkoper blijven echter bevoegd een geschil voor te leggen aan de volgens de wet of het toepasselijke internationale verdrag bevoegde rechter.
Op elke overeenkomst tussen HOFSTEDE en de (aspirant)koper en op elke overeenkomst tussen verkoper en de (aspirant)koper is Nederlands recht van toepassing.

Artikel 10; Vertalingen
In geval van verschillen tussen vertalingen van deze algemene veilingvoorwaarden en de Nederlandse tekst van de voorwaarden, prevaleert de Nederlandse tekst.
ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN
van de besloten vennootschap HOFSTEDE Auctions / Veilingen B.V., gevestigd te Amsterdam. Gedeponeerd bij de kamer van Koophandel te Amsterdam.

Artikel 11; Bijzondere aanwijzingen; opslag; be- en verwerking; gebruik; toepassing
11.1 Indien HOFSTEDE aan de koper aanwijzingen heeft gegeven voor opslag, be- of verwerking, gebruik of toepassing van de geleverde zaken dient de koper deze aanwijzingen onverkort op te volgen. In geval van doorverkoop zal de koper bedoelde aanwijzingen aan zijn contractspartij ter hand stellen. 11.2 HOFSTEDE is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een onjuiste opslag, be- of verwerking, gebruik of toepassing van geleverde zaken. Deze beperking van aansprakelijkheid geldt niet indien de schade is veroorzaakt door opzet of grove schuld van HOFSTEDE of haar leidinggevende ondergeschikten.

Artikel 12; Overmacht
12.1 Onder overmacht wordt verstaan: omstandigheden die de nakoming van de verbintenis verhinderen, en die niet aan HOFSTEDE zijn toe te rekenen. Hieronder zullen (indien en voor zover deze omstandigheden de nakoming onmogelijk maken of onredelijk bemoeilijken) mede zijn begrepen: stakingen; een algemeen gebrek aan benodigde grondstoffen en andere voor het tot stand brengen van de overeengekomen prestatie benodigde zaken of diensten; niet voorzienbare stagnatie bij toeleveranciers of andere derden waarvan HOFSTEDE afhankelijk is; de omstandigheid dat HOFSTEDE een prestatie die van belang is in verband met de door haar zelf te leveren prestatie niet, niet tijdig of niet behoorlijk geleverd krijgt; overheidsmaatregelen die HOFSTEDE verhinderen haar verplichtingen tijdig en/of deugdelijk na te komen; bovenmatig ziekteverzuim en algemene vervoersproblemen. 12.2 HOFSTEDE heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert intreedt nadat HOFSTEDE haar verbintenis had moeten nakomen. 12.3 Tijdens overmacht worden de leverings- en andere verplichtingen van HOFSTEDE opgeschort. Indien de periode, waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door HOFSTEDE niet mogelijk is, langer duurt dan drie maanden zijn beide partijen bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat. 12.4 Indien HOFSTEDE bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het reeds geleverde c.q. het leverbare deel afzonderlijk te factureren en is de koper gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijk contract. Dit geldt echter niet als het reeds geleverde c.q. leverbare deel geen zelfstandige waarde heeft.

Artikel 13; Geschilbeslechting; toepasselijk recht
13.1 In afwijking van de wettelijke regels voor de bevoegdheid van de burgerlijke rechter zal elk geschil tussen de koper en HOFSTEDE, in geval de rechtbank bevoegd is, worden beslecht door de rechtbank te Amsterdam. HOFSTEDE blijft echter bevoegd een geschil voor te leggen aan de volgens de wet of het toepasselijke internationale verdrag bevoegde rechter. 13.2 Op elke overeenkomst tussen HOFSTEDE en de koper is Nederlands recht van toepassing.